Antlar Invest
​
  • Blogg
  • Resultat

Utdelningsportföljen: Flytande Procent

31/3/2017

0 Kommentarer

 
Bryggerier och Alkohol är för mig visserligen en någon oetisk bransch men definitivt en stabil och fint avkastande sådan. Bolagen har stordriftsfördelar och klarar konjunkturer fint. Alkoholkonsumtionen hittar ofta en ursäkt för att bibehållas, "Firande med Champagne eller sorg med en grav-öl". Jag gillar flera av bolagen som jag kommer gå igenom lätt i detta inlägg men äger för stunden inget av dem.
Under gårdagen träffade Avanzas Nicklas Andersson, Investeraren på Twitter, Kopparbergs VD Peter Bronsman. 
Kopparbergs har ju varit en riktigt fin investering! Sedan 2010 då bolaget tog fart så har aktien stigit 3652 %. En ganska otrolig ökning för ett bryggeri från en by i Västmanland.  ​Länk till intervjun hittar ni längst ner i inlägget!
Bild
Kopparbergs är en aktie jag varit in och ut ur under perioder i spekulationsportföljen. Samtidigt ägde jag under 2016 en del aktier i AB-Inbev världens största bryggeri med en herrans massa varumärken i sin portfölj. Bilden nedan redovisar en bråkdel av dessa, de flesta känner man igen!
Bild
Även AbInbev har utvecklats väl sedan 2010, upp 120% till dagens datum men ner något från ATH. På denna utveckling har aktiägarna även fått en fin utdelning om ett par procent om året, just nu är direktavkastningen AB-Inbev 2,98%. 
Kopparbergs har inte varit mycket sämre, på dagens kurs delar de ut 2,75 % och har gjort så sedan 2012 med höjningar i stort sett varje år.
Bild
Ett tredje alternativ är danska Carlsberg. De har haft en tuff period då de har en hög exponering mot Ryssland och den ryska Rubeln. Sedan 2010 har dock även de presterat väl om än något svagare än de två första exemplaren. Drygt 50% upp exklusive utdelningen som varit ungefär 1,5-2% historiskt. 
Bild
Med dessa så får vi Cider från Kopparbergs och Öl från såväl ABInbev som Carlsberg.
Men, det finns såklart flera alternativ för de som är mer intresserade av vin eller bubbel! Jag tänkte avrunda med ett Lyxigare alternativ. Vill ni läsa mer om en vin-producent så rekommenderar jag Framtidsinvesterings inlägg om Concha y Toro, kanske något för Manchester United fans?
Bild
LVMH.
Louis Vuitton - Moet - Hennessy
Smaka på den jäveln! Vilket sanslöst bolag egentligen. alldeles sprudalnde av lyx och flärd som tjänar bra pengar på en växande övre medelklass som ska unna sig allt från vardags-bubbel till fina väskor. Att den amerikanska r&b-scenen fattat tycke för att rimma på Hennessy måste ju vara marknadsavdelningens dröm.
Bolaget är noterat i Paris och är därför lite krångligare att handla från Sverige. Det står dock högt upp på min lista så fort Avanza får igång handeln med Franska bolag. Aktie har stigit med ca 150% sedan 2010 och visar en fin trend!
På det har man fått i snitt 2% utdelning om året. 
Magnus Andersson på Fundamentalanalysbloggen har skrivit mer om LVMH.
Bild

Sammantaget

Så tycker jag att direktavkastningen per aktie och bolag just nu är relativt låg sett till trender med en hälsosammare livsstil. Jag tycker inte att alkohol-bolagen handlas med någon särskild risk i att medvetenheten om det skadliga med alkohol skulle erodera resultatet utan man tuggar på såsom om ingenting i närtid kan förändra konsumtionen av alkohol.
​
Och så är det kanske? Bolagen kanske kan utvecklas i samma takt som tidigare och dra nytta av en allt mer global marknad att växa på. 
Min favorit av de fyra är LVMH som får en något bredare verksamhet med två spritsorter och ett lyxigt varumärke i Louis Vuitton. De ligger närmst en plats i utdelningsportföljen. Bryggerierna får stå fortsatt vid sidan av en stund till, kommer Kopparbergs ned mot 150 kr så köper jag gärna en första position!

Trevlig helg,
Anton
Bolag
Kurs
DA %
Utveckling 10 år, %
Kopparbergs
214 kr
2,75 %
3650%
AB-Inbev
$110
2,98%
120%
Carlsberg
638 DKK
1,55%
51%
LVMH
€202
2%
150%
0 Kommentarer

Utdelningsrekord för Mars

30/3/2017

0 Kommentarer

 
Med två handelsdagar kvar av Mars kan jag konstatera att Mars blir den månad med absolut högst inkasserade utdelningar hittills. Totalt landade det in 1133 kr för månaden efter betald källskatt. Det innebär en ökning av årets totala utdelningar med 31% och ett par steg närmre målet om 10,000 kr på årsbasis för året 2017.
Bild
Snittutdelningen för året är än så länge 665 kr/mån vilket motsvarar 4% av mina budgeterade utgifter på månadsbasis. (Budgeterade utgifter är 16,557 kr/mån. Mer om det i separat inlägg).

Med April och Maj som nästkommande månader hoppas jag kunna slå rekordet tre månader i rad och förväntar mig sedan att det normaliserar sig till någonstans mellan 500-700 kr/mån för resterande del av året. Således för jag kunna nå målet om 10,000 kr vilket innebär 833 kr/mån i snitt.

/Anton​
0 Kommentarer

Bokrecension: Rich Dad Poor Dad

27/3/2017

0 Kommentarer

 
Bild
Författare Robert T. Kiyosaki

Boken är skriven för att inspirera till eget företagande och engagemang i den egna förmågan. Genom att inte vara mentalt lat och låta saker och ting vara svårare än det egentligen är kan man träna sig själv för att vara mer mottaglig för utmaningar och på så sätt övervinna även de svåraste av hinder. 
Fördelat över 9 kapitel beskriver Robert hur "hans rika pappa" som ska personifiera "de rika" tänker och agerar jämfört med hans välutbildade "fattiga pappa" och "de fattigas" tankebanor. Exempelvis tänker den fattiga personen att "Jag har inte råd med det där." medan den rika utmanar sig själv och tänker "Hur har jag råd med det där?".

Robert skriver mycket om kassaflöde. Om vikten av att betala sig själv först. Det blir en del teknikaliteter som enbart passar in på dem amerikanska läsaren men jag tycker man kan ta med sig mycket av grundinställningen även i den svenska vardagen. Ett exempel på det här som jag inte kan tillräckligt mycket om gällande svenska bokföringsregler är att Robert via sina bolag betalar mycket av han och hans frus leverne; bilar, middagar, resor osv. På så sätt tar han mycket av kostnaderna för hans vardag redan innan han får lön och kan därför än lättare betala sig själv först. Ett extra plus är att han betalar lägre skatt då han tar ut en lägre lön till sig själv. Mantrat lyder "Se till att arbeta för dig själv, inte för någon annan. Betala dig själv först, inte någon annan."

Genom att jämföra hur "de rika" tänker mot "de fattiga" blir bilden väldigt målande. Ett effektivt sätt att motivera till ett större engagemang för att bygga egna kunskaper och bredda sin intäktskanaler.

Robert skriver också om vikten av att förstå vad som är din affär jämfört med vad som är ditt yrke. Ditt yrke är sällan din affär precis som din affär sällan är ditt yrke. Här tar han upp McDonads som ett tydligt exempel:
     Mc Donalds grundare Ray Kroc hade vid ett föreläsningstillfälle ställt frågan; "Vad är min affär?" (Affär är slarvigt översatt för Business) Eleverna hade alla svarat; "Hamburgare, såklart!" 
     "Fel." menade Ray. "Hamburgare är mitt yrke. Fastigheter är min affär". 
Med detta påstående menar Ray att McDonalds ska visserligen sälja hamburgare, men det är enbart för att betala för den marken, fastigheten, där restaurangen står. Det sanna värdet, affären, ligger i fastigheten. Denna filosofi har gjort McDonalds till en av världens största fastighetsägare, men det är inte så man ser på företaget över huvud taget.

För att förändra sitt sätt att tänka presenterar sedan Robert 9 steg. De grundar sig i att ta vara på möjligheter, betala dig själv först, starta smått, förstå din affär och investera i din egen kunskap. 

Sammanfattningsvis tycker jag att boken var lätt att ta till sig. Den är skriven mer för att inspirera än för att utbilda vilket passar mig bra. Grundaspekterna tilltalar mig och jag tycker att jag får viss bekräftelse i den väg jag valt för att investera. Robert har till exempel en stor fastighetsportfölj för kassaflöde som han sedan kompletterar med en risktagande aktieportfölj. Jag hoppas kunna få min fastighetsportfölj, i verkliga fastigheter, att växa på sikt. Tills dess blir det primärt fastighetsaktier för min del. 

​/Anton
Bild
0 Kommentarer

Löning och sparande #Uppesittarkväll

24/3/2017

0 Kommentarer

 
Återigen dags för löning och med det nya möjligheter till sparande. En viktig aspekt för min egen del för att nå det sparande jag satt upp som mål är att göra överföringarna som krävs så snart det är möjligt. Inte vänta till den siste varje månad utan se till att prioritera denna överföring!

Månadssammanställningen väntar jag med till månadens slut men redan idag sätter jag riktlinjerna för månadens ekonomi. 
Månadens intäkter summeras till 33,900 kr. Sparkvoten blir knappt 49% fördelat på:
  • Avanza 7000 kr
  • Ammortering 3852 kr
  • Buffert 3500 kr
  • Resor 1000 kr
  • Bil 1000 kr
  • HSB 200 kr

49% sparkvot är en väldigt hög nivå. Men dock något jag känner mig bekväm med och samtidigt en god marginal nedåt till mot mål om 40% sparkvot fördelat över året. Jag antar att mina strökostnader, givet historiken, kommer vara högre under sommarhalvåret och det därför är rimligt att anta en lägre sparkvot då. Målet om 40% sparkvot känns dock väldigt rimligt, frågan är om jag inte bör höja det för att pusha mig lite mer. Revidering sker dock först nästa år!

Inför året, inspirerad av miljonärinnan30, satte jag upp "Målköp". Alltså hur många aktier i respektive bolag jag tänkte köpa in under året. Hittills har den listan reviderats flera gånger. Något bolag har åkt ut och andra har tillkommit. Jag är uppe i 39 bolag just nu i utdelningsportföljen. Här tror jag att min absoluta övre gräns är nådd för att kunna ha en schysst bild av respektive bolag och verksamhet. Jag är långt ifrån insatt i detaljerna men förstår de stora drivkrafterna i varje innehav. 
Under denna månad kommer jag, likt tidigare månader, öka i de innehav som jag har mest kvar att köpa i. Det blir en ganska logisk plan för varje månad; samtidigt tycker jag att det är synd att jag begränsat mig i vissa bolag och "inte får" köpa fler Acando eller KnowIT på dippar då jag redan "köpt klart" enligt årets mål. Nåja, under 2017 kommer jag hålla mig till "målköpen". Nästa år kanske jag gör annorlunda.

Således blir listan för Aprils inköp:
AntLar Fastigheter
New Residential Invetsment Corp
​Ellington Residential Mortgage REIT

Trevlig helg!
/Anton
0 Kommentarer

Onoterade innehav: Pepins.com mfl.

22/3/2017

3 Kommentarer

 
Onoterade bolag har de senaste åren blivit mer tillgängliga för oss småsparare genom till exempel crowdfounding såsom Foundedbyme eller direkta investeringar via till exempel Pepins.com samt fastighetsinvesteringar i Tessin.se. 

Jag följde crowudfounding under ett tidigt skede från det att Kickstarter tog fart till att Foundedbyme lanserades för svenska marknaden. Min första investering var på 1500 kr och sattes i Plick Group; ett bolag som konkurrerar med blocket och tradera om att vara din second hand plattform. Plattformen riktar sig enbart till kläder och bolaget tjänar pengar på att ta en procentuell andel av försäljningspriset om man använder deras betalningsverktyg. jag kickade även på Eggs Inc som driver snabbmatsrestauranger med fokus på Ägg och flera andra bolag med inriktning på allt från Smoothies till Hälsodrycker.

Jag äger fortfarande mina Plick aktier men inblicken i företaget har blivit något sämre och det är inte helt enkelt att förstå om det finns något värde kvar i aktierna som motsvarar det jag köpte för. naturligtvis var det en struntsumma i sammanhanget och mer ett test av investeringsformen i sig. 
Därför tyckte jag att Pepins.com verkade vara en plattform som passade mig betydligt bättre. Pepins är enklare att jämföra med en nätmäklare; man köper aktier i emissioner och kan handla via Pepins Market eller alternativa-listan en till flera gånger om året. Den stora skillnaden är alltså att investeringarna inte går att sälja av från dag till dag utqan blir mer långsiktiga. 

Ett fint exempel på en lyckad Pepins.com investering är Alvesta Glas. Bolagets värde har nästan fördubblats sedan ett år tillbaka då de först gick att köpa via Pepins. Man tala om "kraften av mångfalden" i att få in hundratals, ibland tusentals, nya ägare. Det ger bolaget marknadsföring genom stolta aktieägare och nya trogna kunder som förmodligen hellre väljer att köpa bolagets produkter än konkurrenternas.

Via Pepins.com har jag investerat i två bolag. Det första, för cirka ett halvår sedan, är Barista Partners Sweden AB & det andra är en pågående emission i Pensiono.se. 
Barista är en svensk cafékedja som haft problem med flertalet olönsamma caféer och gjort en nystart genom att komma ur sämre butikslägen och fokusera på produkterna i de lönsamma lägena. Än så länge har jag inte kunnat följa upp hur bolaget utvecklats då de inte släppt någon ny information. Det har dock utlovats minst ett handelstillfälle om året så jag bör veta mer innan sommaren. Spännande bolag med duktig ledning med erfarenhet från Espresso House uppbyggnad i Sverige.

Pensiono.se är ett onlinebaserat verktyg för att jämföra försäkringar och pensioner. Pensiono vill med hjälp av emissionen ta steget in och vara behjälpliga med flytt och sammanställning av fribrev. Bolaget tjänar pengar som rådgivare och förmedlare. Jag har initierat ett skarpt test av tjänsten genom att registrera mig och se efter vad som erbjuds. Det ska bli roligt att se vad bolaget kan tänkas leverera! En kvalitetsstämpel enligt mig är att Spiltan tagit en del av emissionsbeloppet, Spiltan äger också en del av Pepins Group.

Sammanfattningsvis så äger jag tre onoterade bolag:
  • Plick Ab, 1000 aktier á 1,50 kr.
  • Barista, 250 aktier á  20 kr.
  • Pensiono.se, 100 aktier á 50 kr.
Totalt: 11,500 kr investerade.

Jag hanterar innehaven som en del av spekulationsportföljen framgent. Den kommer presenteras under "Mål & riktlinjer -> Portfölj"

/Anton
3 Kommentarer

Utdelningsportföljen: Enfastighetsbolag

16/3/2017

0 Kommentarer

 
De traditionella fastighetsbolagen har länge varit pålitliga och trygga bolag att ha i sin utdelningsportfölj. Fastigheter har i stort sett följt med index och gett en utdelning därtill som utgör en fin grund att bygga en pengamaskin på.
Hufuvdstaden, Wallenstam, Atrium Ljungberg och Castellum får redogöra för den generella utvecklingen för fastigheter i bilderna här under.,  
Genom  åren har de get fantastisk avkastning och dessutom agerat utdelningshöjare under en längre tid. 
Bolagen är relativt enkla att förstå, det som skiljer dem åt är inriktning av fastighetstyp och geografisk spridning över landet.
  • Hufvudstaden - Äger finfastigheterna i Stockholm och Göteborgs topplägen. NK-varuhusen i respektive stad är praktexemplaren. 
  • Wallenstam - Äger hyresrätter i Stockholm och Göteborg med den större andelen i huvudstaden. Bolaget producerar nytt i egen regi och föryngrar ständigt beståndet. Dessutom äger man en stor andel av de centrala kommersiella fastigheterna i Göteborg vilket ger en fin dynamik inom bolaget.
  • Atrium Ljungberg - Äger och förvaltar köpcentrum spritt över landet.
  • Castellum - Äger kommersiella fastigheter spritt över hela landet.
Stabiliteten som bolagens storlek innebär gör att de blir mindre känsliga för lokala fluktuationer i ekonomin. Hufvudstaden och Wallenstam är mest geografiskt fokuserade men äger då fastigheter i Sveriges två största städers CBD (Central Business District).

Sammanfattningsvis så är fastighetsbolagen fina att ha i sin utdelningsportfölj. Jag äger för närvarande följande aktier inom fastighetssektorn:
  • Balder Pref
  • Akelius Pref
  • Klövern Pref
  • Högkullen Pref
  • Cominar Real Estate Investment trust, CAN
  • DREAM Global REIT, CAN
  • Realty Income, US
Preffarna ger hög avkastning men noll värdeutveckling. Jag kommer på sikt att återinvestera utdelningen från preffarna i övriga aktier i portföljen och hoppas komma in på lägre nivåer i till exempel Wallenstams stamaktie.

Så, åter till inläggets rubrik, finns det ju även bolag som enbart äger 1 st fastighet. Direktavkastningen i de stora fastighetsbolagen är 2-4% givet den låga risken. För "enfastighetsbolagen" är direktavkastningen mellan 6-10%.
 
Jag tycker de är intressanta bolag i sin nisch. Fastigheter tycker jag mig kunna relativt bra, marknaden är lätt att förstå och följer konjukturen i övrigt. Om bolag växer generellt kommer fastighetsbolagen dra nytta av det genom högre hyror. Därför tänkte jag lansera ett projekt kallat AntLar Fastigheter.

AntLar fastigheter ska utgöra en grundsten om ca 5-7% av utdelningsportföljen på sikt. Detta fiktiva bolag invetserar i sin tur i enfastighetsbolagen jämlikt och får således ett större bestånd under "förvaltning". Jämvikten gör att vikten balanseras, exponeringen mot olika branscher ger en bättre riskbild och den sammanlagda utdelningsandelen blir något lägre. Således bör ett jämviktat bolag kunna balansera uppgångar och nedgångar i de olika bolagen på ett bra sätt. Olika investeringsintervall ger tillfälliga svackor i resultaträkningen vilket kan slå för det enskilda bolaget år för år men i koncernen kan det ge en mer rättvis bild av helheten i ett fastighetsbestånd. Det är till exempel inte rimligt att aldrig lägga några utgifter på ombyggnationer på samma sätt som man inte kan bygga om år efter år och tjäna mer pengar samtidigt.

Jag tror att ett sådant fastighetsbolag ger bra avkastning över tid. Framförallt med direktavkastningen som motor men förhoppningsvis även i takt med högre hyror och eventuella nybyggnationer/ombyggnationer som genererar nya uthyrningsbara ytor.

Till att börja med kommer koncernen äga bolagen:
  • Kallebäck Property Invest
  • Saltängen Property
  • LINK Prop
  • Torslanda Property Invest
  • Solnaberg Property
  • Delarka Holding 

Koncernen kommer har en utdelningsandel på 96% och en direktavkastning på 7,41%.

​Jag tror att upplägget kommer kräva ständiga revideringar och eventuella justeringar. Förhoppningsvis kan jag även lägga till nya bolag i takt med att de noteras på börsen.
Riskerna med upplägget är att jag packar ihop ett gäng osäkra kort och kallar det för en fin hand. Bolagen är oerhört ränte-känsliga och samtidigt utsätter de sig för en stor risk i att en eller väldigt få hyresgäster.

Antlar Fastigheter får leva ett år åt gången, förhoppningsvis kan upplägget överprestera index över tid.

/Anton​
0 Kommentarer

Utdelningar: Säljer Clas Ohlson

15/3/2017

0 Kommentarer

 
Clas Ohlson får idag tacka för sig för den här gången.
Det sker av två anledningar:
1. Bolaget växer inte i den takt som jag hoppats på. omställningen från butiker till online har inte gett någon märkbar effekt för vinstmarginalen. Årets vinst per aktie har legat stilla runt samma nivåer över en längre tid och bolaget verka inte lyckas få till det.
2. Utdelningsandelen är 106% för 2016.
Det är såklart alldeles för högt och orealistiskt långsiktigt med tanke på att tillväxten inte hänger med i samma tempo som utdelningsökningarna. 

Mina nuvarande resa i bolaget ser ut såhär:
Bild
Bild
Klicka här när du vill redigera.

En stabil avkastning givet den korta tiden jag ägt aktien, 
​
Så, Clas O med ca 4% DA får stå vid sidan en stund. Jag gillar bolaget, handlar där när jag behöver, och kommer fortsätta följa dem. Men för stunden tror jag mig ha flera andra bolag i portföljen där pengarna kommer jobba bättre!

/Anton
0 Kommentarer

Spek: NYX-gaming

13/3/2017

0 Kommentarer

 
Nytt bolag i spekulationsportföljen: NYX-Gaming.
Bolaget jämförs enkelt som ett NetEntertainment och Kambi i ett. De tillhandahåller och producerar mjukvara för verksamheter inom kasino, betting, odds, bingo och poker online.

Bolaget noterades på den Kanadensiska börsen för drygt tre år sedan. Kursen har störtdykt sedan dess på grund av att bolaget dragits med sinande kassa. Samtidigt har man genomfört en hel del förvärv, ca 10 st om jag räknat rätt, varav två stycken är av storleken större.

Jag gjorde första köpen i måndags och kommer fylla på runt 1 CAD inför rapporten som är den 25:e April. Om bolaget lyckats vända kassaflödet och visar fina synergier med de olika förvärven tror jag vi kan få en fin resa uppåt!

Ett oerhört spekulativt köp. Helt stick i stäv med mitt resonemang om pannkakor och raketer under förra veckan. Vi får se om detta blir en läxa eller anledning till revidering. Eftertanke bör det åtminstone leda till!

​/Anton
0 Kommentarer

Spekulationsportföljen: GIG förvärvar

10/3/2017

0 Kommentarer

 
.Det norska bolaget GIG har idag presenterat ett förvärv av Casinotopsonline.com.
Bild
​Länk till Pressmeddelande
Sammanfattningsvis så är det GIG:s största förvärv någonsin. Man gör det till ett P/E på 4. Alltså betalar man fyra gånger årsvinsten för ett bolag som har 90% vinstmarginal och förväntas generera 25,000 FTD (FirstTImeDepositors) årligen. Samtidigt förväntar man sig att synergier ska generera en kostnadsminskning med 25% vilket, om jag förstår det rätt, bör innebära att vinstmarginalen för Cainotopsonline ska krypa uppåt mot 92-93%,

Det var såklart precis den här typen av nyheter jag har hoppats på ska komma under året. Nu fick vi ett första förvärv i GIG och jag tror att Catena Media har flera förvärv på gång de med. Det jag tycker är anmärkningsvärt med just detta förvärv är att det i storleksordningen påminner mer om ett CTM än ett GIG förvärv. 11,5 Miljoner Euro betalar GIG vilket är en stor del av de 400 miljoner NOK man tog in via en obligation för ett par månader sedan. 

GIG visar tydligt att man ska leverera på målet att bli största iGaming affiliate och kommer med denna typ av förvärv knapra in på CTM. 

Kul start på fredagen hur som helst, aktien är upp ca 5% på nyheten!

/Anton
0 Kommentarer

Sist på bollen - Raketer och pannkakor

9/3/2017

0 Kommentarer

 
Småbolagsmarknaden är verkligen heltokig på sina sätt, något som jag tycker har pågått under hela 2016 och under första delen av 2017.

Aktier rusar i raketfart på positiva nyheter och får momentum som kan hålla i en till flera månader. Vi har sett flera exempel på det och Catena Media, GIG, GOMX, Transtema, Cellink, G5En är bara några av alla de raketer jag själv försökt hoppa på i hopp om att resan ska fortsätta. 
Jag försöker alltid förhålla mig kritiskt till min egen förmåga. Lyckas jag inte förstå bolagets verksamhet på 15 minuter inkluderat hur de tjänar pengar/förväntas tjäna pengar så är det inget för mig. Lyckas jag med det, ja då kan jag tänka mig ta en kortsiktigt positiv position!

Fånga fallande knivar har aldrig varit min grej. jag har flera vänner som inriktar sig mer på turn-arounds men deras historier tenderar att låta snarlika.
"Det blev inte som vi hoppades." "Den kinesiska kunden var en bluff." osv osv. Jag tycker denna gamla artikel från DI redovisar hyfsat vad jag är inne på: "Småsparare köper förlorare".

Så; är det så mycket bättre att köpa raketerna då? Har man inte missat uppgången när en aktie stigit 10-15 eller 200 % redan? Mina egna erfarenheter, om än självbevarelsepolerade, tyder på att man gör bättre på att hänga på bolagen med vind i segel än dess motsatser.

Men det räcker såklart inte med mitt eget svaga minne. Jag har screenat fram lite bilder från Börsdata och jag tycker mig få en del vatten på min kvarn.

​Vi börjar med att se över förlorarna:
Det är väldigt mycket rött! Vissa kan hämta sig på kort sikt men de aktier som fallit på flera års sikt hittar sällan tillbaka till forna glansdagar. Tittar man på 5-års bilden så är bolagens värde nästan helt utraderade. Några av dem har studsat upp på ett års sikt eller ett par månader men majoriteten harvar kvar nere på botten.

Riktiga pannkakor med andra ord!

Och så till vinnarna då, hur är färgschemat där?
Här vart det betydligt blåare! Tittar man på 1-5 års sikt så är resan så småningom ganska skakig och inte alls särskilt given sett till det skrala urval jag får presenterat för mig. Däremot tycker jag det ser väldigt fint ut från 3 månader till 1 månads sikt. Bolagen som ligger i topp där har till synes fått ett momentum som spänner över flera månader upp till något år och enbart för att man inte var med från månad ett så betyder inte det att man inte har en kursdubbling kvar att syna. 

Slutsatser

Jag får ta det för vad det är. En oerhört amatörmässig analys av siffror som vem som helst kan tyda. Jag tycker nog att det finns ett par vettiga idéer i det som jag får fram och som jag tar med mig.
Det banalaste av dem alla; Undvik losers!
​ 
Jag kommer fortsätta plocka vinnare i min spekulationsportfölj och hoppas nå framgång med det receptet. Är jag helt fel ute? Kommentera gärna eller diskutera med mig på Twitter.

/Anton
Ikano Bank
0 Kommentarer
<<Föregående

      Nyhetsbrev

    Prenumerera på nyhetsbrev
    AktieFeed.se

    Arkiv

    September 2017
    Augusti 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017
    April 2017
    Mars 2017
    Februari 2017
    Juli 2015
    April 2015
    Mars 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    Augusti 2014
    Juli 2014

    RSS-flöde

Driven av Skapa din egen unika webbplats med anpassningsbara mallar.
  • Blogg
  • Resultat